Platformarbeid

Een veel gehoorde term binnen het arbeidsrecht de laatste tijd is ‘platformarbeid’. Maar wat wordt nu precies verstaan onder platformarbeid? En hoe moet deze vorm van arbeid worden gekwalificeerd? Gaat het om zelfstandigen? Of zijn het werknemers? En wie is dan de werkgever? Hoe gaan andere landen in Europa om met platformwerk? En ten slotte: wat zijn de te verwachten gevolgen van deze vorm arbeid voor de toekomst?

Wat is platformarbeid

Eén van de meest bekende en besproken platformen is die van Deliveroo. Restaurants kunnen zich aansluiten bij Deliveroo. Je bestelt online een maaltijd bij één van de aangesloten restaurants via de website van Deliveroo. Vervolgens kunnen de bezorgers van Deliveroo de maaltijden van de aangesloten restaurants thuis komen bezorgen. Het bezorgen van de maaltijden gaat dus via de website van Deliveroo.

Er zijn drie partijen in beeld. Bij Deliveroo zijn de bezorgers degenen die de arbeid verrichten. Deliveroo faciliteert de website en de app op basis waarvan de restaurants zich kunnen aanmelden, de bezorgers zich kunnen aanmelden om maaltijden te bezorgen en de klant de maaltijden kan bestellen.

Rechtspraak

Gelet op de rechtspraak rondom Deliveroo zijn de rechters er ook nog niet over uit of sprake is van arbeid in dienstbetrekking (en dus werknemers) of van zelfstandige arbeid. In twee uitspraken rondom Deliveroo is de ene keer geoordeeld dat sprake is van zelfstandige arbeid en de andere keer dat sprake is van arbeid in dienstbetrekking. Het is nog niet bekend wat de hogere rechters in deze kwestie zullen oordelen.

Ook de rechters in Europa oordelen verschillend in de rechtspraak rondom platformarbeid. 

Meer weten over de uitspraken van de rechters in verschillende landen in Europa en over wat platformwerk betekent voor de toekomst? 

 

Meer informatie vindt u in dit whitepaper over platformarbeid.

 

Wilt u graag meer informatie, advies op maat of juridische bijstand? Of heeft u interesse in een lidmaatschap van BW7? Neem dan contact op met de helpdesk van BW7. Wij helpen u graag.

Deel dit artikel

Voor € 20,- per maand verzekerd zijn van arbeidsjuridisch advies?

Meer informatie

 

Onze adviseurs

Eveline Verhagen

T: 0800-2974357
E: info@bw7.nl